Tillbaka till ordkväde

 

Vendeltid

 

Marknader - en vendeltid i nutid

Text: Owe Jakobsson | Bild: Owe Jakobsson, Peter Holt, Linda Holt
 
Att resandet och samlandet, att ta för sig - stjäla, att byta, sälja och söka sig nya marker för att kunna överleva har varit något som alltid har funnits, om vi ser oss HOMO SAPIENS som en varelse likt alla andra djur så har vi vandrat och sökt närig därtill under miljoner av år. Att jag som en närspillra likt den NEANDERTAL "människa" som ibland visar sig på olika marknader är alltså inget konstigt, utan bara ett led i att överleva och förverkliga en nedärvd gen ifrån de primater som funnits sedan urminnes tider.

 

 

Att FÖRNUFTIG MÄNNISKA eller kanske närmare latinets VIS MÄNNISKA är beskrivningen, undrar jag starkt över när vi i gruppen Gantarna från Rasnaskogen drar runt i Norden med våra överlevnads instinkter. Vi anemalia, ryggsträngs djur av familjen Hominoidea har visat upp oss i de flesta av Nordens provinser. Både i vinter som sommarskrud.

Några har varit och visat sina konster på BORNHOLM under några år, utmärkelsen här har varit vår kundskap i tvåbenthet, anpassningsbarhet, skicklighet i finmotoriken och det stora interlektet med förståelse, känslomässiga yttringar, språkkunninghet om jag får säga det själv - SJÄLVMEDVETENHET.

 

 

Bornholm

Ja, denna lilla Danska Ö-pärla i mitten av Östersjön och med Hammershus fästning som högsta punkt, en fästning av ypperska klass helt o-intaglig skrämde oss inte alls. Att Ortens krigare var klädda i Röd mantel med det gröna korset på svarade vi upp med en betydligt äldre Blå mantel med gult kors och det vill inte säga lite.

 

 

Att folk ifrån den Svenska ön GOTLAND finns i spetsen är en trygghet för oss "fastlänningar" inte minst dom som är tillresta ifrån dom riktigt djupa Nord - värmländska skogarna, vargen och björnens hemvist.

 

Marknadens tillresta aktörer kunde räknas i flera hundratal med olika tälltbyar och kundskaper i en klok gemenskap där vi fann oss väl tillrätta. Vi bjuder på lite uppspelta lustifikationer som olika sorters prickskytte, där vi pillar bort små träplattor ur händerna på någon vågad turist, skjuter bort det berömda äpplet från huvudet på densamme.

 

 

Att det finns möjlighet till prova på är en del av vår mening till att bjuda in i lägret. Att fler grupperingar ifrån Sverige och andra länder trivdes är bara att gotta sig i.

 

 

Jakriborg, söder om Lund

Visitation från oss, var en spännande upplevelse, om jag inte blandar ihop det hela så minnes jag att det var två bröder som vilade på ett större kapital och ansenlig jordarial dom funderade över att bygga en medeltida stad där dom yttre synliga fasaderna liknande en handelstad ifrån 1200 talet, minns jag inte fel så började det att byggas en ringmur liknande muren runt Visby.

 

 

Slutet av 2000 talet var GANTARNA  inbjudna tillsammans med delar av Medeltidsveckan att medverka i olika varianter av medeltida uppträden, möjligheten gavs oss under ett par år med många roliga minnen att berätta till våra efterföljande.

 

 

Ystad

Denna underbara plats med anor från 1100 talet där folket livnärt sig på sillfisket under generationer, 1200 talets första tegelstens kyrkor byggdes ex S ta Maria. Under perioder på 1300 talet tillhörde Yatad det Svenska landet och beboddes av ett stort antal gråbröder. Jag och min son Marcus - VARG fick möjligheten att vara med som ett par i ett sällskap av medeltida intressenter där vi var och verkade i och runt slottet Bollerup Borg under några år.
Ett märkligt minne följer mig varje gång ska ska skjuta mina långbågepilar i blåsigt väder. I Ystad BLÅSER det, man fick ta siktet långt utanför målet, blunda och släppa greppet runt bågsträngen.

 

 

Att det vid ett tillfälle blåste så hårt att min pil hittade exakt mitten av en uppställd stör som var målet, får jag till skriva en högre makt men i Ystad pratas dom om en blundande TOKE som var en av de bästa skyttar som besökt platsen någonsin, hmmm det Skånsk / Danska folket med sina 100 pouns bågar somliga med än mer styrka skulle bara veta. Regnet tilltog men sådant märker man inte när man har roligt.

 

 

Tönsberg Medieval, Norge

Förste konungen Harald Hårfagre 850-933, son till Halvdan Svarte, försöker att samla nationen till ett enat  Norge, enligt Snorre Sturlasson 1179-1241, hövding och historiker till yngre Eddans skrifter, berättas om en uppgörelse mellan Knut den store och Harald Hårdråde år 1060. Harald med sitt i skriften beskriven vackra hårsvall dog "sotdöden" och 20 talet söner följer arvet och tar över regentet. Harald sades härstamma från Frej enligt nordisk mytologin - FRUKTBARHETENS GUD.

 

 

Två Svenska Drottningar sägs komma ifrån denna ätt, Ingegärd Haraldsdotter 1046-1120 och Birgitta Haraldsdotter 1130-1209. Vår referens och sammankallande var en sedan flera år medeltids intresserad vän Peter Pil, ja hans namn är sådant mycket duktig armborstskytt.

 

 

Vi fick möjligheten att vara med och samlades runt resterna av SLOTTSFJELLS TORNET under några år för att medverka i allt vad som påbjudes i den Medieval - värld. En Mycket god kontakt knöts till oss under denna tid till en Norsk Kjempegod Gutt  vid namn Mårten Myckelbust som har många olika intressen i det medeltida bland annat skriver Mårten och tecknar medeltida böcker med enormt god kvallitet.

 

Vandringen mot Värmland

Att komma till dom värmländska skogarna och städer som Kristinehamn - Drottning Kristina´s stad  1626-1680 - Sverigeregent 1632-1654 och Karlstad, Karl IX 1550-1611, gav namnet Karlstad som sedan 600 talet gått under namnet THINGVALDUN eller i mer modern text TINGVALLA. Att komma till så historiska minnesmärken med så bred tidsintervall kändes riktigt kul, att äntligen få komma på hemmaplan, tända eldpilar på det gamla mentalsjukhusombrådet var alldeless speciellt. Tanken var att få anfalla Kristinehams stads-vapen iform av en i det närmaste kopia av en Hollänsk KOGG, ett fraktfartyg med mycket lång/ålderlig historia. Det skilde några veckor mellan invigningen av fartyget och vårt besök men det gick inte att samordna. Betänk att segla in mot Kristinehamn och skjuta eldpilar emot staden, vilken rysning.

 

 

Lite extra roligt var när vi anföll den kända gågatan och i full utrustning gick in i butiker av olika slag och lekte. Lekte var precis vad vi gjorde, ett besök på en av de större leksaksbutikerna gav mycken munterhet när vi i gruppen bytte om till "leksaks" svärd, sköldar och i viss mån div kläder, personalen var lyrisk för att inte tala om de kunder som var närvarande.

 

 

Att en MYCKET driftig medeltids förening med intresserade personer gjorde allt för att ha återkommande festligheter i Kristinehamn så satte ändå ekonomin käppar i hjulet, vi får se vad framtiden har i äventyr av liknande slag att visa.

 

 

 

Karlstad Mariebergsviken - en pärla bland pärlor

Vatten, vatten blandat med rekreation av de flesta slag som har med friluftsliv att göra. Riddare, Armborst, pilskjutande medeltidsklädda, säljare av många de slag. Prova på, uppträden, gycklar spektakel och massor av folk, besökare och ett strålande väder ( sola lyser alltid i Karlstad ) iform av värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holst 1739-1818. Under ett par år så lades även detta ner i brist av intresserade personer och många andra liknande konkurerande verksamheter, det har varit några sporadiska försök över tid men inget bestående.

 

 

Att Karlstad med anor från, just det Vendeltid FOLKVANDRINGAR, tidig vikingatid med ständigt återkommande utgrävningar och ett Värmlandsmuseum med utställning i ämnet gör platsen mycket intressant för en nära framtid, håll ögonen öppna bästa BESÖKARE här på sidan GANTARNA.SE, det finns saker i görningen som under en snar framtid kan locka till ett besök.

 

 

Adelsö, vikingar i massor

Ett flertal gantar var på besök i denna värld i stockholmska skärgården med tält och prova på. Men en samling Vikingabåtar i olika tävlingar som att det gälde att ta sig under kortaste tid runt på en del öar och samla in höbalar på kortaste tid, allt verkade tillåtet som att slänga åran i sjön för konkurerande fartyg och varför inte slänga i någon besättningsman verkade också lustifierande allt för att sabotera, allt som var med vid start skulla vara med när målgången saluterades. Eldblåsare och slagskämpar som mig tyckandes slogs på riktigt var en välbesökt program.

 


Att slänga krigande sjömänn i havet har jag förundrat mig över under många år. I min krigarskrud väger jag drygt 20 talet kilo i järn som ringbrynja, skjorta och svärd, ingen talar om säkerhet här nej 
i med honom bara. Kanske var det så i det verkliga livet under 6-800 talet, 12-1300 talet var inte ett dugg bättre. under 15-1600 talet var krigaren inte lika påhängd av järn av alla de slag utan mer smidig i sitt vara gällande sjöfolket, på land var det något helt annat. Hur många gravar har inte hittats med krigarens alla persedlar på i krigsgravarna, religiösa begravningar ute i teräng eller i kyrkor.

 

 

Framtiden

Nu kommer det en liten undran ifrån SKRIFTSTÄLLAREN TOKE - HUR KOMMER FRAMTIDENS UTGRÄVNINGAR ATT TOLKAS ???

I detta med resor ifrån alla världens hörn, stora folkgruppsförflyttningar, olika gånget i utvecklingsfasen. VILKEN FOLKGRUPP - SPILLRA - av resanden som lever nu på 2000 talet och med vapen och ringbrynje kläder ifrån tidigt 1000 tal, kläder sydda med tekninker med en blandning av handvävda där-till, KALLADES det maskinsydda klädesplagg och handpliggade skor ifrån 1200 talet ett svärd ifrån 1400 talet som av allt att dömma användes i Frankrike. Det finns bilder och texter som berättar, men hur tolkar vi vad som är rätt och fel här vid utgrävningen år 3054, en mycket intressant tanke när vi idag försöker att vara så tidstrogna som det bara är möjligt.

 

 

Bäste besökare till Gantarnas hemvist, när önskar Ni ett besök, när ska vi komma och förgylla Er vardag med lite "tända elpilar", skojiga kamper om att komma först, när får vi komma och bygga upp ett VIKINGALÄGER eller medeltida spel på Era marker? Välkommen med er förfrågan. Adresser finner Ni på denna hemsida.

 

 

NU ÖVER TILL NYA ÄVENTYR och planeringen inför Julispelen på Gotland, tätt följt av MEDELTIDSVECKAN. Hoppas vi ses snart hälsar alla i PRESIDIET från GANTARNA I RASNASKOGEN.